Jadłospis

loko

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
Poniedziałek
11.12.2017
Chleb z masłem, szynka z cielęcinką, ogórek zielony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Maślanka jagodowa
Barszcz czerwony z ziemniakami, jabłko w cieście waniliowym z cukrem pudrem, kompot wieloowocowy.Chleb razowy z masłem, serek topiony, papryka, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Wtorek
12.12.2017
Rogal maślany z nutellą, mleko.
II Śniadanie:
Kiwi
Zupa koperkowa z ryżem, pieczeń wieprzowa, ziemniaki, sałatka z kapusty białej, kompot wieloowocowy.Mandarynki, chrupki kukurydziane.
Środa
13.12.2017
Chleb z masłem, pasztet domowy drobiowy, pomidor, sałata lodowa, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Banan
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami, łazanki z mięsem i kapustą, kompot wieloowocowy.Budyń czekoladowy.
Czwartek 14.12.2017Zupa mleczna z płatkami cynamonowymi, wek z masłem i dżemem truskawkowym.
II Śniadanie:
Sok pomarańczowy
Rosół z makaronem, kurczak gotowany, ziemniaki, marchewka duszona, woda z cytryną.Galaretka z owocami.
Piątek
15.12.2017
Chleb z masłem, pasta z makreli wędzonej, ogórek kiszony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Winogron
Zupa ogórkowa z ziemniakami, kluski na parze z marmoladą, masłem i cukrem, kompot wieloowocowy.Chleb Bonvital z masłem, ser żółty, keczup, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Poniedziałek
18.12.2017
Chleb z masłem, jajecznica na szynce, ze szczypiorkiem, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Aktimel
Zupa jarzynowa z ziemniakami, makaron z serem białym i prażonym jabłkiem, kompot wieloowocowy.Bułka z masłem, polędwica sopocka, ogórek zielony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Wtorek
19.12.2017
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, wek z masłem i serkiem waniliowym.
II Śniadanie:
Sok jabłkowy
Zupa pomidorowa z kaszą, kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy.
Kisiel cytrynowy.
Środa
20.12.2017
Chleb z masłem, parówki wiedeńskie drobiowe z keczupem, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Marchewka - talarki
Kapuśniak z ziemniakami, racuchy z jabłkami, bananami i cukrem pudrem, kompot wieloowocowy.Wek z masłem, jajko gotowane, rzodkiewka, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Czwartek
21.12.2017
Bułka grahamka z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa zbożowa z mlekiem.
II Śniadanie:
Jabłko
Zupa z włoszczyzny z tartym ciastem, gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, woda z cytryną. Banan z polewą czekoladową.
Piątek
22.12.2017
Chałka z masłem i miodem, mleko.
II Śniadanie:
Mandarynki
WIGILIJKA
Zupa grochowa z grzankami, filet z mintaja panierowany, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy.
Pierniczki, sok pomarańczowy.

ALERGENY  WYSTĘPUJĄCE  W  POSIŁKACH

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014 r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia. Informujemy również, że w naszej przedszkolnej kuchni przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:

Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 5 – Seler i produkty pochodne.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie odpowiedniego zaświadczenia lekarskiego dyrektorowi  przedszkola.