Jadłospis

loko

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
Poniedziałek 11.03.2019
Chleb z masłem (1,4), kiełbasa krakowska sucha, pomidor, ogórek świeży, herbata z cytryną.IIŚniadanie:Aktimel.Zupa ziemniaczana (1,4,5),
ryż zapiekany z jabłkami i z pianką bezową (1,2,4), kompot wieloowocowy.
Wek z masłem (1,4), serek topiony (1), rzodkiewka, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Wtorek 12.03.2019Bułka grahamka(1,4), twarożek na słodko z wanilią (1,4), kawa zbożowa z mlekiem.IIŚniadanie:Jabłko.Zupa grysikowa (1,4,5),
indyk w sosie własnym,
ziemniaki, brokuł, woda z cytryną.
Mandarynki i chrupki kukurydziane.
Środa
13.03.2019
Chleb z masłem (1,4), pasztet domowy (1,2,5), ogórek kiszony, sałata lodowa, herbata z cytryną.II Śniadanie:Banan.Żurek z ziemniakami (1,4,5), jabłko w cieście waniliowym z cukrem pudrem (1,2,4), kompot wieloowocowy.Bułka z masłem (1,4), szynka gotowana, ogórek zielony, szczypior, herbata z cytryną.
Czwartek 14.03.2019
Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi (1,4), wek z masłem i serkiem Danio (1,4).IIŚniadanie:Sok jabłkowy.Krupnik z kaszą jęczmienną (1,4,5), sznycel mielony (1,2), ziemniaki, buraczki z chrzanem, kompot wieloowocowy.Sałatka owocowa.
Piątek
15.03.2019
Chleb z masłem (1,4), pasta z makreli wędzonej (3), sałata lodowa, ogórek kiszony, herbata z cytryną.IIŚniadanie: Winogron.Zupa z fasolki szparagowej z ryżem (1,4,5),
kluski na parze z marmoladą, masłem i cukrem (1,2,4), kompot wieloowocowy.
Chleb Bonvital z masłem (1,4), jajko gotowane (2), ogórek zielony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Poniedziałek
18.03.2019

Chleb z masłem (1,4), pasta z boczku, jajka (2) i ogórka kiszonego, herbata z cytryną.IIŚniadanie:Koktajl truskawkowy (4)Kapuśniak z ziemniakami (1,4,5), naleśniki z dżemem jagodowym (1,4), kompot wieloowocowy.Wek z masłem (1,4), filet z indyka wędzonego, ser żółty (4), papryka czerwona, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Wtorek
19.03.2019
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (1,4), wek z masłem i dżemem truskawkowym (1,4).IIŚniadanie:Sok pomarańczowy. Zupa-krem brokułowa z grzankami (1,4,5),
kotlet wieprzowy (1,2,4), ziemniaki, sałatka z kapusty białej, kompot wieloowocowy.
Drożdżówka z serem (1,2,4), herbata owocowa.
Środa 20.03.2019Chleb z masłem (1,4), jajecznica na szynce ze szczypiorkiem(2), herbata z cytryną.IIŚniadanie:Marchewka-talarki.
Zupa grysikowa (1,4,5),
łazanki z mięsem i kapustą (1), kompot wieloowocowy.
Gruszka w sosie waniliowym (2,4).
Czwartek
21.03.2019
Bułka wieloziarnista z masłem (1,4), szynka z cielęciną, papryka czerwona, sałata lodowa, herbata z cytryną.IIŚniadanie:Kiwi.Zupa ogórkowa z ryżem (1,4,5),
klopsiki drobiowe w sosie koperkowym (1,2,4), ziemniaki, sałatka z kapusty czerwonej, woda z cytryną.
Budyń czekoladowy (4).
Piątek
22.03.2019
Chałka z masłem i miodem (1,4), mleko.IIŚniadanie:Jabłko.Zupa grochowa z grzankami (1,4,5), ryba mintaj panierowana (1,2,3), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej i marchewki, kompot wieloowocowy.Banan z polewą kakaową.

ALERGENY  WYSTĘPUJĄCE  W  POSIŁKACH

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014 r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia. Informujemy również, że w naszej przedszkolnej kuchni przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:

Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 5 – Seler i produkty pochodne.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie odpowiedniego zaświadczenia lekarskiego dyrektorowi  przedszkola.