Jadłospis

loko

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
Poniedziałek
16.10.2017
Chleb z masłem, jajecznica na wędlinie ze szczypiorkiem, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Maślanka jagodowa
Zupa ogórkowa z ziemniakami, ryż zapiekany z jabłkami i pianką bezową, kompot wieloowocowy.Wek z masłem, szynka konserwowa, pomidor, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Wtorek
17.10.2017
Bułka z masłem, ser żółty, papryka czerwona, sałata lodowa, kawa zbożowa z mlekiem.
II Śniadanie:
Sok pomarańczowy
Zupa krem z cukinii z grzankami, kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wieloowocowy.Drożdżówka z serem i herbatka owocowa.
Środa
18.10.2017
Chleb z masłem, pasztet domowy, ogórek kiszony, sałata zielona, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Gruszka
Kapuśniak z ziemniakami, kluski na parze z marmoladą, masłem i cukrem, kompot wieloowocowy.Wek z masłem, polędwica sopocka, ogórek zielony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Czwartek 19.10.2017Zupa mleczna z płatkami miodowymi, wek z masłem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym.
II Śniadanie:
Jabłko

Zupa selerowa z tartym ciastem, gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy.

Banan, mandarynki
Piątek
20.10.2017
Chleb z masłem, makrela w sosie pomidorowym, ogórek kiszony, sałata lodowa, herbata z cytryną
II Śniadanie:
Winogron
Zupa kalafiorowa z ryżem, kotlet ziemniaczany z sosem pieczarkowym, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy.Chleb wieloziarnisty z masłem, ser żółty, rzodkiewka, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Poniedziałek
23.10.2017
Chleb z masłem, szynka tradycyjna, ogórek zielony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Petit Danon
Barszcz czerwony z ziemniakami, naleśniki z serem białym i polewą czekoladową, kompot wieloowocowy.Chleb graham z masłem, serek topiony, papryka, sałata zielona, herbata z cytryną.
Wtorek
24.10.2017
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chałka z masłem i miodem.
II Śniadanie:
Sok jabłkowy
Zupa koperkowa z kaszą, pieczeń wieprzowa, ziemniaki, sałatka z kapusty białej, kompot wieloowocowy.Kisiel cytrynowy
Środa
25.10.2017
Chleb z masłem, parówki wiedeńskie drobiowe z keczupem, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Marchewka - talarki
Zupa ziemniaczana, gołąbki z sosem pomidorowym, kompot wieloowocowy.Koktajl truskawkowy i biszkopty.
Czwartek
26.10.2017
Chleb Bonvital z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Mandarynka
Rosół z makaronem, kurczak gotowany, ziemniaki, mizeria ze śmietaną, woda z cytryną Jogurt naturalny z płatkami miodowymi i owocami.
Piątek
27.10.2017
Bułka grahamka z masłem, jajko gotowane, pomidor, sałata zielona, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Banan
Zupa kminkowa z grzankami, filet z mintaja panierowany, ziemniaki, surówka marchewka z chrzanem, kompot wieloowocowy.Gruszka w sosie waniliowym

ALERGENY  WYSTĘPUJĄCE  W  POSIŁKACH

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014 r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia. Informujemy również, że w naszej przedszkolnej kuchni przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:

Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 5 – Seler i produkty pochodne.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie odpowiedniego zaświadczenia lekarskiego dyrektorowi  przedszkola.