Jadłospis

loko

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
Poniedziałek 12.02.2018
Chleb z masłem, jajecznica na szynce ze szczypiorkiem, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Maślanka brzoskwiniowa
Kapuśniak z ziemniakami, naleśniki z dżemem jagodowym, kompot wieloowocowy.Bułka z masłem,
polędwica sopocka, pomidor, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Wtorek 13.02.2018Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, wek z masłem i serkiem waniliowym.
II Śniadanie:
Sok jabłkowy
Zupa krupnik,
kotlet wieprzowy, ziemniaki,
kapusta biała zacierana, woda z cytryną.
Banan z polewą czekoladową.
Środa
14.02.2018
Chleb z masłem, makrela w sosie pomidorowym, sałata lodowa, ogórek kiszony, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Gruszka
Zupa ziemniaczana, kluski na parze z marmoladą, masłem i cukrem, kompot wieloowocowy.Wek z masłem, serek topiony, rzodkiewka, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Czwartek 15.02.2018Chleb z masłem, pasztet domowy, ogórek kiszony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Kiwi
Zupa kalafiorowa z tartym ciastem,
indyk w sosie własnym, ryż, brokuł, kompot wieloowocowy.
Grysik na mleku
z sokiem malinowym lub kakao.
Piątek
16.02.2018
Chleb graham z masłem, ser żółty, keczup, sałata lodowa, kawa zbożowa z mlekiem.
II Śniadanie:
Mandarynki
Zupa z fasolki szparagowej z ryżem,
kluski ziemniaczane z masłem i miodem, surówka z marchewki i jabłka, kompot wieloowocowy.
Wek z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek zielony, sałata lodowa, herbata z cytryną
Poniedziałek
19.02.2018

Chleb z masłem, szynka z cielęcinką, ogórek zielony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Banan
Żurek z ziemniakami, ryż zapiekany z jabłkami i pianką bezową, kompot wieloowocowy.Chleb Bonvital z masłem, ser żółty, papryka czerwona, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Wtorek
20.02.2018
Rogal maślany z nutellą, mleko.
II Śniadanie:
Marchewka - talarki
Zupa grysikowa, filet z kurczaka w sosie jogurtowo – ziołowym, ziemniaki, sałatka z kapusty czerwonej, kompot wieloowocowy.Jabłko tarte i biszkopty.
Środa
21.02.2018
Chleb z masłem, parówki wiedeńskie drobiowe z keczupem, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Gruszka
Barszcz czerwony z ziemniakami, makaron z serem i prażonym jabłkiem, kompot wieloowocowy.Wek z masłem, jajko gotowane, ogórek zielony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Czwartek
22.02.2018
Zupa mleczna z płatkami miodowymi, wek z masłem i dżemem truskawkowym
II Śniadanie:
Sok pomarańczowy
Zupa pomidorowa z kaszą jęczmienną, sznycel mielony, ziemniaki, marchewka duszona, woda z cytryną.Galaretka z owocami.
Piątek
23.02.2018
Bułka śniadaniowa z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Jabłko
Zupa kminkowa z grzankami, ryba mintaj panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy.Budyń czekoladowy.

ALERGENY  WYSTĘPUJĄCE  W  POSIŁKACH

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014 r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia. Informujemy również, że w naszej przedszkolnej kuchni przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:

Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 5 – Seler i produkty pochodne.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie odpowiedniego zaświadczenia lekarskiego dyrektorowi  przedszkola.