Jadłospis

loko

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
Poniedziałek 18.06.2018
Chleb z masłem(1,4),
szynka konserwowa(1), pomidor, sałata lodowa, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Koktajl jagodowy(4)
Zupa jarzynowa z ziemniakami(4,5),
naleśniki z kremem serowym i truskawkami(1,2,4), kompot wieloowocowy.
Chleb bonvital z masłem(1,4),
jajko gotowane(2), ogórek zielony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Wtorek 19.06.2018Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi(1,4), wek
z masłem i miodem(1,4).
II Śniadanie:
Sok jabłkowy
Zupa grysikowa(1,5),
indyk w sosie własnym(1),
ryż, sałatka z kapusty czerwonej, kompot wieloowocowy.
Owoce sezonowe
i mufinka (1,2,4).
Środa
20.06.2018
Chleb z masłem(1,4), parówki wiedeńskie drobiowe z keczupem(1,4,5), herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Winogron
Botwinka z ziemniakami(4,5), kopytka serowe z masłem i cukrem(1,2,4), kompot wieloowocowy.Wek z masłem(1,4), serek topiony(4), rzodkiewka, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Czwartek 21.06.2018Bułka śniadaniowa z masłem(1,4), serek biały ze śmietaną i z cukrem waniliowym(4), kakao(4).
II Śniadanie:
Arbuz
Zupa koperkowa z ryżem(4,5),
kotlet mielony(1,2), ziemniaki, marchewka zacierana(1,4), kompot wieloowocowy.
Galaretka z malinami.
Piątek
22.06.2018
Chleb graham z masłem(1,4), ser żółty((4), keczup(1,4,5), sałata lodowa, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Maliny
Zupa kminkowa z grzankami(1,5), ryba mintaj panierowana(1,2,3), ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną(4), kompot wieloowocowy.Grysik na mleku
z sokiem malinowym
lub kakao(1,4).
Poniedziałek
25.06.2018

Chleb z masłem(1,4),
jajecznica na szynce ze szczypiorkiem(2,4), herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Banan
Zupa ogórkowa z ziemniakami(4,5), racuchy z jabłkami i cukrem pudrem(1,2,4), kompot wieloowocowy.Bułka z masłem(1,4), kiełbasa krakowska, pomidor, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Wtorek
26.06.2018
Chałka z masłem
i miodem(1,4), mleko(4).
II Śniadanie:
Arbuz
Zupa z fasolki szparagowej ryżem(4,5), klopsiki w sosie koperkowym(1,2), ziemniaki, sałatka z pomidora i cebulki, kompot wieloowocowy.Serek Danio z malinami(4) i chrupki kukurydziane.
Środa 27.06.2018Chleb z masłem(1,4), pasztet domowy, ogórek kiszony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Maliny
Zupa ziemniaczana(1,4,5),
makaron z serem białym i malinami(1,2,4), kompot wieloowocowy.
Wek z masłem(1,4), filet z indyka wędzony(1,5), ogórek zielony, sałata lodowa, herbata z cytryną.
Czwartek
28.06.2018
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(4), wek z masłem i serkiem waniliowym(1,4)
II Śniadanie:
Sok pomarańczowy
Zupa pomidorowa z kaszą jęczmienną(1,4,5), kotlet drobiowy(1,2), ziemniaki, mizeria ze śmietaną(4), kompot wieloowocowy.Banan z polewą czekoladową(4)
Piątek
29.06.2018
Chleb z masłem(1,4), makrela w sosie pomidorowym(3), sałata lodowa, ogórek kiszony, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Truskawki
Zupa kalafiorowa z tartym ciastem(1,2,4,5), jajko w sosie chrzanowym(1,2,4), ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy.Owoce sezonowe.

ALERGENY  WYSTĘPUJĄCE  W  POSIŁKACH

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne od dnia 13 grudnia 2014 r. przepisów Rozporządzenia Nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnego w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia. Informujemy również, że w naszej przedszkolnej kuchni przygotowując codzienne posiłki wykorzystujemy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich:

Alergen nr 1 – Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
Alergen nr 2 – Jaj i produkty pochodne.
Alergen nr 3 – Ryby i produkty pochodne.
Alergen nr 4 – Mleko i produkty pochodne.
Alergen nr 5 – Seler i produkty pochodne.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie odpowiedniego zaświadczenia lekarskiego dyrektorowi  przedszkola.